Woningaanpassing home > Bouwplan > Hulpmiddelen

Afmetingen zorg­hulp­middelen.

Met welke hulpmiddelen moet er (nu en in de toekomst) rekening worden gehouden? Voor zowel de dagelijkse adl-zorg, thuistherapieën, als verpleging en/of verzorging. Een niet volledige opsomming van de meest voorkomende hulpmiddelen vindt u hieronder. Houd u er rekening mee dat de hier opgegeven maten gemiddeld zijn en per concrete situatie bekeken dienen te worden. Zij variëren in de praktijk behoorlijk, al naar gelang het fabrikaat. Voorzieningen voor kinderen zijn vaak kleiner. Houd er echter rekening mee dat kinderen groeien! Ga daarom toch uit van de gegeven (volwassen) maatvoeringen.


(Lees meer...)

jongen in rolstoel met hond
 
jaco en joost bedienen computer

kinder hooglaagbed met hekken


Verplaat­sings hulp­middelen.

rollator joost in handbediende kantelrolstoel kind met elektrische rolstoel man in scootmobiel kinder looprek
handbediende kantelrolstoel

Rollator.

Met een rollator kunnen moeilijk ter been zijnde mensen toch uit de voeten. Indien het niet in gebruik is, stalt u het looprek in plm. 600x800mm. Er bestaan ook opklapbare versies, die passen in 600x500mm.

Handrolstoel.

Afmetingen plm. 700x1200mm, draaicirkel 1500mm. Soms zijn ze inklapbaar in een maat van plm. 500x1000mm. Let bij zelfrijders op extra benodigde breedte voor de handen om de hoepels te kunnen bedienen.

Grote handrolstoel.

Met extra voorzieningen, zoals een opgebouwde zitorthese. Of in geval van een vooruit gestrekt been. Ook een kantelverstelling komt voor, om zowel een actieve als passieve zitmogelijkheid te bieden. Afmetingen plm. 750x1600mm, draaicirkel 1800-2200mm.

Elektrische rolstoel.

Gemiddelde afmetingen 700x1300mm, met gekantelde zitting 700x1500mm, draaicirkel 1500-2000mm. Kinderrolstoelen zijn kleiner. Er bestaan rolstoelen met hooglaag- en met sta-mogelijkheid. In geval van opgemonteerde voorzieningen als bijv. robotarm, spreekcomputer, beademingsapparaat ed. moeten de afmetingen groter worden genomen.

Scootmobiel.

Afmetingen plm. 700x1400mm, draaicirkel 2100mm. Vooral bedoeld voor gebruik buitenshuis. Er zijn versies met 3, 4, of 5 wielen. Voor gebruik op vlak of ruwer terrein. De afwerkingsniveaus en snelheden verschillen sterk.

Loopwagen.

Met een loopwagen ("gaittrainer") kan een kind loopoefeningen doen of zich (meestal binnenshuis) verplaatsen. Het betreft een frame op meestal kleine wielen, met uitwendige maten van gauw 800x1100mm, waarin een kind stabiel ondersteund kan staan.

Kruipwagentje.

Ook een "casterkarretje" (kruipwagentje) biedt een jong kind de mogelijkheid, om zich zittend en trippelend vlak over de grond te verplaatsen. Dit kan een simpel, zelfgemaakt plankje-met-leuning zijn op kleine wieltjes. Afmetingen plm. 300x400mm.

Fietsaanpassingen.

Deze vindt u elders op de site. Kijk hiervoor onder "Lifestyle" > "Op de (aangepaste) fiets".



Adl-hulp­middelen.

speeltafel speeltafel bedbox zorgstretcher of douchestretcher
Afbeelding: Domicare.
speeltafel

Speel/werktafel.

Die wordt gebruikt voor bijzondere speltraining, water- of zandspelletjes bij kinderen met verstandelijke beperkingen. Kinderen met alleen lichamelijke beperkingen gebruiken een (onderrijdbare) tafel of bureau voor huiswerk of (al dan niet aangepaste) computer. Ideaal is voldoende ruimte voor twee rolstoelen, om samen met een vriendje te kunnen spelen of studeren. Maatvoering voor al deze gevallen ligt gemiddeld tussen de plm. 750x1400mm en 800x1800mm.

Speel- of bedbox.

Kinderen die niet lopen of kruipen en verstandelijke beperkingen hebben, liggen overdag het prettigst in de leefruimte, dichtbij de andere huisgenoten. Meestal in een ligbox op werkhoogte of met hooglaagsysteem. Deze wordt aan één zijde geopend voor verzorging en gebruik van een eventuele tillift. De boxafmetingen van 1500x1800mm tot 2300x2300mm vragen een behoorlijke oppervlakte in de woonkamer.

Zorgtafel (commode).

Een aankleedtafel dan wel verschoningstafel, voor het verzorgen van kleine kinderen door rolstoelgebonden ouders moet onderrijdbaar zijn. Ideaal is een hooglaag-voorziening, zodat zowel zittende als staande verzorging mogelijk is. De afmetingen liggen tussen de 1000x800mm en 1400x800mm.

Douche- en badvoorzieningen

Deze vindt u elders op de site. Kijk hiervoor onder "Badkamer of natte cel".

Til- en transfervoorzieningen

Deze vindt u elders op de site. Kijk hiervoor onder "Til & transfer".



Therapie­hulp­middelen.

statafel

Deze kunnen voorkomen bij therapiën thuis. Wat ontlastend werkt voor personen en gezinnen in geval van complexe thuisverzorging. Voor intensieve, soms dagelijks noodzakelijke therapiën behoeft dan niet heen en weer gereisd te worden naar een revalidatiecentrum. Dergelijke hulpmiddelen vallen nooit onder de Wmo, maar onder de zorgverzekering. Wanneer het hulpmiddel een beperking compenseert, kan een gemeente vanuit de Wmo de ruimte ervoor subsidiëren. Zij is dat echter niet verplicht.

 
statafel oefenmatras of behandeltafel motomed pedaalapparaat
Afbeeldingen: Motomed, Domicare.

Statafel (staplank).

Een statafel ("staplank")is een therapeutisch hulpmiddel dat bij kinderen over langere tijd thuis gebruikt wordt, voor het verbeteren van de beenstand. Hoewel het apparaat vanuit de Awbz wordt verstrekt, dient er vanuit de Wmo voldoende stallingsruimte aanwezig te zijn. Afmetingen tot plm. 800x1500mm.

Oefenmatras of -tafel.

Een oefenmatras kan worden gebruikt bij allerlei therapie oefeningen thuis. Deze wordt uitgerold op de grond of ligt op een tafel/werkblad/bed. Afmetingen variëren van 900x1800mm tot 2200x2200mm. In plaats van zittend of liggend op de grond kan dit ook aan een (hooglaag of opklapbare) behandeltafel. Afmetingen plm. 900x1800mm.

Pedaalapparaat.

Training (op peil houden) van onbelaste beenspieren kan dmv. een of elektronisch apparaat met pedalen, opgesteld vóór de (rol)stoel. Er bestaan simpele mechanische apparaten met vaste trapweerstand, maar ook apparaten met veel elektronische meet- en andere functies, zoals fietssimulaties. Trappen kan op eigen kracht of met hulp van een motor. Afmetingen plm. 500x600mm.



Medische en zorg­hulp­middelen.

nacht beademing hoest ondersteuning voedingspomp
Bronnen afbeeldingen: Nutricia Medical, Mediq.
voedingspomp

Beademingsapparatuur.

Deze apparatuur ondersteunt de ademhaling wanneer door een aandoening de spieren hiertoe onvoldoende meer in staat zijn. Er kan sprake zijn van nachtbeademing (bij het bed) en dagbeademing (bij rolstoel of bed). Opstelvlak plm. 500x500mm.

Voedingspomp.

Zorgt voor een regelmatige stroom van vloeibaar voedsel, meestal via een voedingssonde toegediend. Er kan sprake zijn van nachtvoeding (bij het bed) en dagvoeding (bij rolstoel, speelbox of bed) of beide. Voor thuissituaties zit de pomp vaak in een handig rugzakje, dat aan rolstoel of bed kan hangen. Opstel- of ophangruimte plm. 200x300mm.

"Hoestmachine".

Deze wordt gebruikt voor het ondersteunen van de borstspieren bij het weghoesten van slijm. Verbetert de levenskwaliteit in (thuis)beademingssituaties bij veel ernstige aandoeningen. Zoals duchenne, een spierziekte waarbij de borstspieren degenereren. Opstelvlak bij bed of rolstoel plm. 500x500mm.

adres grootveld architekt en adviseur
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.