Woningaanpassing home > Bouwplan- en Ontwerpeisen

Bouwplan en eisen­programma.

aanbouw met zorgkamer aan woning

Waarom is beginnen met een goed doordacht programma van eisen zo belangrijk? Bekijk hier per vertrek de (on)mogelijkheden. En beoordeel welke handige hulpmiddelen en simpele oplossingen bij u passen.

Het vraagt deskundigheid om tot een adequaat en toekomstgericht aanpassingsplan te komen. Dat ook nog eens is toegesneden op uw situatie en woonwensen.Ga nooit alleen af op wat "de instanties" bedacht hebben. U bent tenslotte degene, op wie de dagelijkse verzorging neer komt. Bedenk dat kinderen groeien en aandoeningen kunnen verergeren... U bent zelf de "ervaringsdeskundige".


(Lees meer...)

spaarvarken

Bij het klimmen der jaren, of bij toegenomen beperkingen, kunt u opeens moeite krijgen met dagelijkse dingen, die eerder nooit problemen gaven. Toch kunt u in veel gevallen best langer thuis blijven wonen, zonder dat dit direct een kostbare verbouwing betekent.

Voor allerlei kleine ongemakken bestaan er steeds meer goedkope, slimme oplossingen. Die gewoon in de winkel om de hoek te koop zijn. Zo kunt u weer een poos vooruit in huis. Al blijft het natuurlijk verstandig om na te denken over de periode, waarin ze misschien niet meer zullen voldoen.


(Lees meer...)

spaarvarken
draaideur

De vrije doorgang is iets anders als de deurbreedte. Een deur of plaatselijke doorgang kan smaller zijn dan een gang of helling. Die is veel langer. Misschien moet halverwege nog iemand kunnen passeren.

Drempels zijn ondingen voor rollend materieel. Maar ze zijn nodig als waterkering bij buitendeur of badkamer. Een schuifdeur is lang niet altijd "beter" voor rolstoelers dan een draaideur. Soms wel. Er bestaan sowieso allerlei soorten deuren.


(Lees meer...)

draaideur
verlengde raambediening

Kunt u vanuit een rol- of trippelstoel overal bij? Lichtschakelaars, raamboompjes, deurkrukken? Soms valt iets eenvoudig te verlengen of verplaatsen, soms moet er gebroken worden. Waarmee moet u rekening houden.

Vertrouw niet te veel op de stuurmanskunst van degene die de tillift of rolstoel bedient. Zeker in moderne huizen rijd je soms zo het stucwerk van de muren, of de gaten in de deuren. Hoe beschermt u de boel een beetje?


(Lees meer...)

verlengde raambediening
kabel wirwar

Domotica is een verzamelnaam voor slimme (elektro-)technische voorzieningen, die u zorg uit handen nemen. Apparatuur in huis (verwarming, verlichting, intercom, electrische apparaten, beveiliging) kan onderling samenwerken. Bij de oorspronkelijke systemen via een centrale thuiscomputer. Maar er komen steeds meer goedkopere deelsystemen op de markt. Met domotica "helpt" uw woning u als het ware bij wat u wilt doen. Zo wordt alles comfortabeler en veiliger in huis. En kunt u langer zelfstandig blijven wonen.


(Lees meer...)

kabel wirwar
looprek

Er bestaan allerlei verschillende hulpmiddelen. Rolstoelen en tilliften voor transport, looptrainers en statafels voor therapie. Vaak van behoorlijk grote afmetingen. Alles moet ongebruikt ergens gestald kunnen worden. Niet in de weg graag, maar wel onder handbereik. U vindt hier algemene gegevens van een aantal voorkomende hulpmiddelen.


(Lees meer...)

looprek
schachtloze rolstoellift

Maak uw keus uit de verschillende manieren die er zijn om een (verdiepings)hoogte te overbruggen. Trapliften met stoeltje of rolstoelplateau, zweefliften of vertikale rolstoelliften. Maar bedenk tegelijk eens of het niet zonder lift kan. Al het gesleep op hetzelfde niveau, waar u het grootste gedeelte van de dag leeft. Soms maakt een lift oplossingen mogelijk, die er anders niet geweest waren. Kies altijd voor een leverancier met een goede servicedienst, mocht het onverhoopt eens misgaan.


(Lees meer...)

schachtloze rolstoellift
tillift verrijdbaar

Transfers maken van het ene naar het andere hulpmiddel, de bank of het bed kan vaak nog op eigen spierkracht. Soms met wat hulp. Maar er zijn allerlei tilvoorzieningen beschikbaar voor als het zelfstandig helemaal niet meer lukt. Zo zijn er verrijdbare tilliften. Of het kan via een railsysteem aan het plafond. Ga altijd naar een leverancier die u verschillende van deze mogelijkheden kan laten zien. En natuurlijk zelf uitproberen.


(Lees meer...)

tillift verrijdbaar
berging hulpmiddelen

Hoe wordt u aan de deur ontvangen? Binnenkomen in een rolstoel is één ding, een jas uitdoen of overstappen in een binnenstoel is weer heel iets anders.

En waar laat u (ook: laadt u) de buitenrolstoel? Of een tandem, driewielfiets, kinderaanhanger en noem-maar-op?


(Lees meer...)

berging hulpmiddelen
aangepaste keuken

In de woonvertrekken speelt zich het dagelijks (gezins)leven af. Daar wilt u dus de ruimte. Is er buiten de zithoek en de eettafel nog ruimte voor looprek of rolstoel? En soms voor een therapiemat of zorgbox voor een kind?

Heeft de hoofdgebruiker van de keuken "ergonomische beperkingen", dan moet deze intensief gebruikte ruimte worden aangepast. Daarbij moet worden uitgegaan van speciaal op deze persoon gerichte oplossingen.


(Lees meer...)

aangepaste keuken
aangepaste slaapkamer

Behalve voor het slapen wordt deze ruimte door opgroeiende jeugd ook gebruikt voor privacy en huiswerk maken. Kinderen willen er graag ongestoord kunnen spelen. Misschien met vriendjes die (ook) in een rolstoel zitten.

Partners slapen nogal eens in de buurt van elkaar. Voor al deze activiteiten is ruimte nodig. Dan kan het opeens gaan over een slaap-, speel- en/of zitkamer. Denk ook aan voldoende ruimte voor grote hulpmiddelen en zorgverlening...


(Lees meer...)

aangepaste slaapkamer
uitraaskamer

De "uitraasruimte", ook "time-outruimte" genoemd, is destijds expliciet in Wvg en Wmo opgenomen. Juridisch gezien gaat het om een ruimte, om een verstandelijk gehandicapte met gedragsproblemen af te zonderen en tot rust te laten komen. Dit vermindert de kans op nare gevolgen bij ontsporingen, zoals zelfverwonding, vernielzucht, ongecontroleerde driftuitingen e.d. De ruimte wordt meestal niet toegekend om gezinsleden even rust te gunnen, hoe wenselijk dat ook kan zijn!


(Lees meer...)

uitraaskamer
douchehoek

De badkamer ("natte cel" in voorzieningenjargon) is de belangrijkste en meest intensief gebruikte ruimte. Let er dan ook op dat deze doelmatig ingericht is voor (intensieve) verzorging. Dit wil niet zeggen dat het er als een ziekenhuis uit moet zien. Integendeel zelfs. Wel moeten de vele, dagelijks weerkerende verzorgingshandelingen zo licht mogelijk uit te voeren zijn. Professionele hulpverleners mogen van u een ruimte eisen, waarin volgens de "Arbo-richtlijnen" (Wet Arbeidsomstandigheden) gewerkt kan worden.

Speciale aandacht is nodig voor de afzonderlijke zorgsituatie rondom het douchen, het baden, het wassen en de toiletgang.


(Lees meer...)

douchehoek
adres grootveld architekt en adviseur
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.